Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Maailman mahtavimmat teatterit

Teatteri on yksi maailman vanhimmista esittävän taiteen muodoista ja se on edelleenkin maailmalla erittäin suosittua. Teatteria pidetään yhtenä tärkeimpänä kulttuurinmuotona, jota arvostetaan joka maassa. Teatterit ovat osa joka maan kulttuuria. Se on tärkeä keino pitää kulttuuria yllä jokaiselle asukkaalle ja vierailijalle. Teattereita löytyy joka makuun ja paikkaan, joten jokaiselle varmasti löytyy omanlainen teatteri. Usein kaupungeista löytyy oma kaupunginteatteri, ylioppilasteatteri ja muutama muu harrastus ja ammattiteatteri eri teemoilla. Teatterin katsominen on mielenkiintoista ja hauskaa. Teatterin etuna on myös se, että saman näytöksen voi käydä katsomassa useamman kerran, nimittäin teatteriesitys ei ole koskaan täysin samanlainen. Tämä tekeekin teatterikokemuksesta kerta toisensa jälkeen ainutlaatuisen. Maailma on aina ollut täynnä kauneutta ja erilaisia taiteen muotoja, joista teatterit ovat yksi kuuluisimmista ja vanhimmista. Teatteria on esitetty kautta aikojen eri muodoissa. Sitä on esitetty ja esitetään edelleenkin oopperana, balettina, komediana, klassikkona ja jopa kantaaottavana.

Euroopan parhaat teatterit

Kuten aiemmassa tekstissä kävikin ilmi, niin maailma on täynnä toistaan upeampia teattereita ja teatteriesityksiä. Osa teattereista on vain hieman kuuluisimpia ja arvostetumpia, kuin toiset. Tässä artikkelissa käymmekin hieman läpi Euroopan arvostetuimpia teattereita, joita tietenkin mahtuu Eurooppaan todella paljon. Arvostettuja ja todella mahtavia teattereita löytyy ihan vain Euroopastakin satoja. Valitettavasti emme tässä artikkelissa pysty esittelemään kaikkia, joten käymme läpi ne tärkeimmät ja historiallisimmat. Yksi vanhimpia teattereita maailmalla on Venäjällä sijaitseva Bolshoi-teatteri. Se on perustettu jo vuonna 1776 ja on edelleenkin todella aktiivisessa käytössä. Se kuitenkin uudistettiin vuonna 1856, jolloin se sitä hieman korjattiin ja tehtiin käytännöllisemmäksi nykyteatterille. Tämä teatteri on kuuluisa sekä ikänsä, että ensi-iltojensa puolesta. Teatterissa on saanut ensi-iltansa moni todella kuuluisa klassikkonäytelmä kuten Joutsenlampi ja Pähkinänsärkijä baletit. Tässä teatterissa esitetään kaikkia teatterin muotoja, mutta se on kuitenkin keskittynyt eniten oopperaan. Se onkin yksi maailman suurimmista ooppera-teattereista maailmalla.

Bolshoi Theater
Bolshoi Theater

Maailman kuuluisin kabareeteatteri taas sijaitsee Ranskassa. Teatteri on nimeltään Moulin rouge ja se onkin yksi maailman kuuluisimmista teattereista. Teatteri ei kuitenkaan voida iällään Bolshoi-teatteria, vaikka tämäkin teatteri on jo iäkäs. Teatteri on rakennettu vuonna 1889. Teatteri sijaitsee Pariisin punaisten lyhtyjen alueella ja onkin tunnettu sen katolla olevasta punaisesta tuulimyllystä. Se on oikeastaan jäänne ranskalaisesta boheemielämästä ja toimii nykypäivänä sen symbolina. Teatterin ulkoasu onkin jättänyt jälkensä moneen ravintolaan, yökerhoon, teatteriin ja jopa kirjoihin. Lontoo taas tunnetaan Euroopan teatteripääkaupunkina, eikä ihmekään. Täällä nimittäin sijaitsee yksi maailman tunnetuimmista teattereista. Tämä teatteri onkin Shakespearen rakennuttama ja suunnittelema Globe teatteri. Globe teatterilla on erittäin mielenkiintoinen ja värikäs historia. Teatteri on rakennettu uudestaan ja purettu monia kertoja sen elämän aikana. Nykyään Lontoossa sijaitsee Globe ulkoilmateatteri, joka on jäännös alkuperäisestä Globe teatterista. Se on tarkka jäljennös kuningatar Elisabetin aikakauden teatterista ja siellä todella pääseekin kokemaan vuosisatojen tunnelman. Sinne saa nimittäin hankittuja vanhanajan tyylisiä seisomapaikkoja lavan eteen. Teatterissa esitetään edelleenkin todella paljon Shakespearen kirjoittamia klassikoita.

Globe theater
Globe theater

Lontoohan on yksi Euroopan teatteripääkaupungeista, joten sieltä löytyy luonnollisesti muitakin arvostettuja teattereita. Yksi näistä teattereista on Savoy niminen teatteri, joka on todella mahtava kokemus. Se onkin yksi läntisen Lontoon timanteista. Se on kuuluisa sen upeasta sisustuksestaan ja sen lavoilla on nähty maailman kuuluisimpia teatteritähtiä. Savoy-teatterin ohjelma kattaus on laaja ja se esittää perinteisten klassikoiden lisäksi modernia teatteria, jossa kokeillaan teatterin eri rajoja.

© 2021 Ung dramatik