Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Maailman parhaat teatterikoulut

Listoja maailman parhaista teatterikouluista on lukemattomia – varmasti yhtä monta, kun on niiden lukijoitakin. On myös sanottava, että näkemyksiä asiasta on vähintään saman verran. Mikä tekee teatterikoulusta hyvän? Takaako kallis hinta hyvän koulun? Entä koulusta julkisuuteen ponnistaneiden näyttelijöiden määrä? Entä sijainti? Ovatko vain Amerikassa ja Englannissa sijaitsevat koulut hyviä?

Maailman parhaat teatterikoulut

Näihin kaikkiin voi vastata kyllä tai ei. Koulusta tulee loogisestikin heti haluttavampi, kun sieltä on valmistunut isoja nimiä. Totuus kuitenkin on, että koulut eivät tehneet heitä kuuluisaksi. Teatterikouluista saa tietenkin kokeneilla opettajilla sekä omistautumisella hyvät valmiudet, mutta loppupeleissä omasta menestyksestä vastaa kukin itse. Elokuva- sekä teatteriala ovat suurimmillaan juuri Amerikassa, että Englannissa sillä bisnes on keskittynyt sinne. Tämä ei tarkoita, että muualla maailmalla ei olisi hyviä kouluja – päinvastoin. Jo juuri listattujen syiden vuoksi ei ole turvallista taata koulun tasoa vain sen korkean hinnan vuoksi. Hintoja voi nostaa, kun on kysyntää. Totta on, että monet listoissa näkyvät koulut ovat suosionsa ansainneet, mutta otetaan tällä kertaa esille kouluja Amerikan sekä Englannin lisäksi myös muista maailman kolkista. Tässä on lista parhaimmista teatterikouluista maailmalla satunnaisessa järjestyksessä:

National Institute of Dramatic Art, Kensington

National Institute of Dramatic Art eli NIDA on tällä hetkellä Australian johtava esittävien taiteiden koulu. NIDA avattiin 1959 Sydneyn lähiössä siihen aikaan vain kahdella opettajalla ja 23 opiskelijalla. Ajan saatossa siitä kasvoi Australian yksi tunnetuimmista teatterikouluista. Koulu tarjoaa lyhytkursseja ja kokonaisia kandidaatin sekä maisterin tutkintoja näyttelijäntyöstä, puvustuksesta, lavastuksesta, käsikirjoituksesta, ohjauksesta, maskeerauksesta sekä erilaisista teknisistä tehtävistä. Niille, jotka haluavat kokeilla omaa osaamistaan järjestetään myös workshop-tyyppisiä kursseja unohtamatta perheen pienimpiä. Kouluun valitaan vuosittain päälle 200 opiskelijaa – vain 4% hakijoista läpäisee pääsykokeet.

Tisch School of the Arts, New York

Tisch aloitti toimintansa 1965 ja on pitänyt paikkansa yhtenä maailman parhaana teatterikouluna. Koulu tarjoaa laidasta laitaan kursseja aina täysistä tutkinnoista lyhyisiin kursseihin. Elokuvanäyttelijöiden lisäksi koulu on parhaiten tunnettu sitä kautta kuuluisuuteen nousseista Broadway-esiintyjistä. Koulu tarjoaa laajan skaalan eri mahdollisuuksia, sillä koulussa opiskelee huimat 4000 opiskelijaa. Omaksi linjakseen voi esimerkiksi valita näyttelijäntyön, tanssin, käsikirjoittamisen, ohjaamisen, valokuvaamisen, musikaalisen teatterin tai vaikka lavastuksen.

London Academy of Music and Dramatic Arts, Lontoo

Toiselta nimeltään LAMDA, on koko maailman yksi vanhimmista esittävien taiteiden kouluista – se aloitti toimintansa jo vuonna 1861. Koulu on rohmunnut muun muassa jo 19 BAFTA-palkintoa, 4 Oscar-palkintoa, 16 Golden Globe -palkintoa, 36 Olivier-palkintoa ja 12 Tony-palkintoa. Koulua ei siis turhaan luokitella vuosi toisensa jälkeen yhdeksi maailman parhaimmista teatterikouluista. Koulu tarjoaa kursseja sekä tutkintoja näyttelijäntyöstä, ohjauksesta sekä tuottamisesta.

Royal Conservatoire of Scotland, Glasgow

RCS on hakenut vertaistaan jo vuodesta 1847, jolloin se aloitti toimintansa. Koulu on kokonaisvaltainen esittävien taiteiden koulu ja näyttelijäntyön lisäksi tutkintoja voi suorittaa tanssista, kuten baletista, musiikista, ohjauksesta sekä tuottamisesta. Tutkintoja voi suorittaa aina kandidaatin tutkinnosta professorin tutkintoon asti. Koulu tarjoaa myös monipuolisesti lyhyempiä kursseja sekä viikon mittaisia workshoppeja lapsille, että nuorille aikuisille.

Cours Florent, Pariisi & Royal School for Performing Arts, Madrid

Jos opiskeleminen espanjaksi tai ranskaksi ei ole ongelma, nämä koulut tulisi ottaa harkintaan. Cours Florent alkoi tosin tarjota myös vuodesta 2011 kolmen vuoden mittaista ohjelmaa näyttelijäntyöstä englanniksi. Cours Florent on yksityinen ja yhtenä Ranskan maineikkaimpana pidetyistä teatterikouluista. Koulu aloitti toimintansa 1967 François Florentin toimesta. Cours Florent tarjoaa kolmivuotista näyttelijäntyön kurssia sekä teatterikursseja lapsille ja nuorille. Royal School for Performing Arts eli RESAD on Espanjan vanhin teatterikoulu ja samalla koko Euroopan yksi arvovaltaisimmista. Koulu on toiminut jo vuodesta 1831. Koulu on keskittynyt hiomaan opiskelijoiden teknisen osaamisen lisäksi myös filosofista puolta. RESAD tarjoaa näyttelijäntyön, lavastuksen sekä dramaturgian tutkintoja, joista jokainen kestää neljä vuotta.

Cours Florent, Pariisi & Royal School for Performing Arts, Madrid

© 2021 Ung dramatik