Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Maailman vanhimmat teatterit

Kun mietit sanaa teatteri, mieleesi luultavasti juolahtaa hieno, sisätiloissa oleva sametti penkeillä varustettu sali ja punainen esirippu. Tämä on aivan oikein, kun puhutaan vähän moderneimmista teattereista. Alun alkujaan teatterit olivat enemmän ulkoilma amfiteattereita, joista olet varmasti, kuulutkin Rooman ja Kreikan historian tunnilla. Sana teatteri on saanutkin alkunsa kreikkalaisesta sanasta theatre. Kreikan sivistyksen aika oli länsimaisen draama teatterin synty aikaa, mutta näillä amfiteattereilla oli myös muita tarkoituksia. Niissä pidettiin gladiaattori taisteluja, taisteluja vankien kesken, vangit vastaan leijona, tiedät kyllä ajatuksen. Roomalaiset ja kreikkalaiset rakastivat jännitystä ja taistelu näytelmiä. Alkujaan kreikkalaiset amfiteatterit olivat avonaisia, puolikaaria, jotka kantoivat akustiikkaa kelle vaan kuka istuu yleisössä. Roomalaiset muodostivat tämän jälkeen oman amfiteatteri mallinsa, joka perustui tähän kreikkalaiseen malliin, mutta oli kokonaan suljettu. Kuvittele nykyaikaiset jäähallit, yleisö näkee joka suunnasta keskelle. Tämä mahdollisti Rooman aikaisien ravi kisojen pidon amfiteattereissa, perinteisien jännitys näytelmien lisäksi.

Rooman Colosseum

Virallisesti meillä kenelläkään ei ole tietoa missä, ja mikä oli juuri se ensimmäinen teatteri maailmassa. Vanhin amfiteatteri, josta onkin varmaa tietoa, on rakennettu Rooman valtakunnan aikaan, 75 ennen ajanlaskun alkua, yli kaksituhatta vuotta sitten. Se löytyy Pompeijin kaupungista, joka on saanut maineensa Vesuvius tulivuoren purkautumisesta ja näin ollen nimetty tuhkien kaupungiksi. Laavan ja tuhkan ansiosta todella hyvin säilyneessä teatterissa on mahdollista vierailla tänäkin päivänä ja näin päästä mukaan antiikin Rooman elämään. Ei montakaan vuotta myöhemmin ja kuuluisa Rooman Colosseum aloitti myös toimintansa. Colosseum avattiin vuonna 80 ennen ajanlaskun alkua, noin viisi vuotta myöhemmin, kun Pompeijin amfiteatteri. Ennen Rooman aikaisia amfiteattereita, samanalaisia rakennuksia on löydetty myös Kreikasta, mutta niistä ei ole jäänyt niin paljon jäljelle, että voitaisiin tietää millon ne ovat rakenettu. Niimpä vielä tänäpäivänäkin Pompeiin teatteria pidetään juuri sinä ensimäissenä amfiteatterina, vaikka tietäen että edeltäjiä on löytynyt toiselta puolelta välimerta.

Hiukan modernimmat teatterit

Jos jätetään antiikin ajan teatterit ja amfiteatterit taakse ja tarkastellaan ensimmäisiä “moderneja” sisäteattereita, ei tarvitse matkustaa kauemmas Pompeijista, kun vähän matkaa pohjoiseen, Vicenzan kaupunkiin. Teatro Olimpico niminen teatteri esitti ensimmäisen näytöksensä jo vuonna 1585. Olimpico lasketaan myös maailman kauneimpien teattereiden kategorian alle. Eikä mikään ihmekään. Kun astuu sisään teatteriin huomaa olevansa uskomattomien yksityiskohtien, maalausten ja patsaiden ympäröimänä. Toisiksi vanhin teatteri maailmassa löytyy myös Italiasta, Sabbionetan kaupungista. Teatro all’antica valmistui pari vuotta myöhemmin, 15890. Sisustukseltaan kopioitu Olipicosta, teatteri on yksi kolmesta jäljellä olevasta renessanssi ajan teattereista koko maailmassa. Italialaiset ovat ammattilaisia teatterien rakennuksessa ja kulttuurillisissa tapahtumissa. Tämän todistaa vielä kerran kolmanneksi vanhimman modernin teatterin löytyvän taas Italialaisesta Parman kaupungista. Italian ulkopuolella teatterien rakennus jatkui ympäri Eurooppaa, mutta voiton vanhimmasta teatterista Italian ulkopuolella vie Saksalaisesta Gothan kaupungista löytyvä Ekhof Theatre. Rakennus saatiin valmiiksi 1683, mutta nykyään voit silti vierailla sen 1700-luvun sisustuksen parissa.

Teattereiden kirjo on luonnollisesti muuttunut aikojen saatossa hurjaa vauhtia. Vielä tänä päivänä turistit voivat vierailla näillä alkuperäisillä amfiteattereilla Kreikassa ja Italiassa. Nykyajan moderni suunnittelu välineet, laitteet ja inspiraatio ovat antaneet uusille arkkitehdeille vapaat kädet upo-uusien teattereiden suunnitteluun, ja kaupunkeihin nousee vuosi vuodelta toinen toistaan upeampia luomuksia, joko ne ovat todella modernistisia ja abstrakteja tai jäljittelevät renessanssin ajan arkkitehtuuria. Nykyajan teknologia mahdollistaa, vaikka 3d-mallin tekemisen rakennuksesta ennen edes sen rakennuksen aloitusta. Nämä mahdollistavat tulevaisuuden arkkitehtuurin aivan omille tasoilleen ja kuka tietääkin mitä teattereiden arkkitehtuurissa tullaan näkemään, vaikka sata vuotta tästä hetkestä eteenpäin.

© 2021 Ung dramatik