Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Museon kautta näyttelijän kenkiin

Suomen teattereita ja muutenkin teatterielämää voi lähestyä toisestakin suunnasta kuin käymällä joka viikonloppu erilaisissa esityksissä: Helsingin Salmisaaren Kaapelitehtaalla toimii Teatterimuseo.

Museon kautta näyttelijän kenkiin

Teatterin lisäksi museo edustaa myös muita esittäviä taiteita kuten tanssia, mutta painopisteenä on kuitenkin teatterikasvatus. Alussa 1960-luvulla teatterimuseo oli tarkoitettu pääkaupungin teatteritoiminnan aineiston tallennuspaikaksi, mutta vuosien varrella museoon saapui teatterirekvisiittaa ja muuta tavaraa koko Suomesta ja Helsingin rooli jäi toiminnasta varjoon pudoten muiden Suomen kaupunkien teatterisekoitukseen. Teatterimuseo sai nykyisen nimensä vuonna 1992 ja kahden vuoden kuluttua se sai valtakunnallisen erikoismuseon tittelin.

Teatterimuseossa Nähdään Kaikenlaista

Tänä päivänä teatterimuseoon pääsee kymmenellä eurolla ja joka kuun viimeisenä keskiviikkona ilmaiseksi. Museossa on sekä pysyviä että vaihtuvia näyttelyjä, joten tässä museossa käynti voi tapahtua vaikka kerran vuodessa pysyen aina erilaisena näyttelyiden vaihtuessa. Pysyvä Backstage-näyttely kertoo siitä, mitä tapahtuu näyttämön takana: näyttelykierroksessa nähdään muun muassa lavastajan ja pukusuunnittelijan luonnoksia, pienoismalleja ja muuta rekvisiittaa. Backstage on enemmän kuin vain hyllyjen tuijottamista, sillä näyttelyn kokeilupisteet antavat vierailijalle mahdollisuuden osallistua prosesseihin itse sovittamalla esiintymispukuja, dubbaamalla elokuvanäyttelijöiden vuorosanoja omalla äänellä tai jopa kuvaamalla omia uutisia Viherstudiossa.

Teatterimuseossa Nähdään Kaikenlaista

Jos teatteriammattilaisten työ tuntuu kiinnostavalta, toinen pysyvä näyttely nimeltään Arkadia-teatteri sallii omien voimien kokeilun niin näyttelijän ja ohjaajan kuin valo-, puku- tai äänisuunnittelijan roolissa. Kolmas pysyvä näyttely on varmasti tekniikan ihmisten suosikki, mutta oivalluksia löytyy kaikille: Teatterin ullakko pitää sisällään kaikkea mahdollista teatteritavaraa, jota on sinne pikkuhiljaa vuosien varrella päätynyt: vanhanaikaiset tuuli- ja sadekoneet, ukkosrumpu, nukketeatterin nukkeja, nykyaikaisia tehostekoneita ja vaikka mitä – ja kaikkea saa kokeilla vapaasti. Teatterin ullakko tarjoaa jopa oman nukkenäytelmän toteutusta: nukkeja saa käyttää omaan juoneen ullakon oranssissa nukketeatterissa, johon voi kutsua katsojiksi vaikka oma kaveriporukka tai perhe.

© 2021 Ung dramatik