Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Odotettu päivä on ohitse ja mietiskellään yhdessä teatteriesitystä. Kaikki ovat yhtä mieltä, kannatti odottaa. Kesäteatterissa on aina oma tunnelmansa ja esitys oli varsinkin nuorten mieleen. Tosin nuorimmainen kiinnitti huomiota enemmän uusiin sääntöihin ja turvatoimiin kuin näytelmään, ainakin kommentit viittasivat siihen. Huomioitua tuli, muun muassa väljyys katsomassa, maskit henkilökunnan lisäksi myös katsojilla, desinfiointiainetta ja ohjeita tarjolla ympäriinsä ja henkilökunta seuraamassa tilannetta eli auttajia oli enemmän kuin yleensä.

Koronasäännöt teattereissa

On vaikea sanoa, mitkä tai ketkä ovat kärsineet eniten koronan aikaan. Mutta tosiasia on, että matkailualan väen lisäksi muun muassa esiintyvät taiteilijat ovat olleet kovilla. Koronasta johtuvat säännöt ovat vaikuttaneet paitsi muusikoiden konsertteihin myös näyttelijöiden esiintymisiin. Teattereissa ja konserttisaleissa on nyt omat sääntönsä eli kaikki istumapaikat eivät ole käytössä ja monissa paikoissa paikat jaetaan saapumisjärjestyksessä eli ei voi varata tiettyjä paikkoja. Maskin käyttö sisätiloissa on pakollista. Osa teatteriesityksistä on siirretty ulkosalle ja niissäkin suositellaan siis maskeja.

Keväällä 2020 teatteritarjonta pysähtyi lähes täysin. Pikkuhiljaa on sitten mietitty tilannetta ja sääntöjen puitteissa pohdittu mitä mahdollisuuksia on teatteriesityksille korona-aikaan. Turvallisesti on päivän sana, on sitten kysymys lentämisestä tai teatteriin menosta. Hallituksen ja muiden viranomaisten säännöt ovat vaihdelleet niin, että jopa eri puolilla maata on ollut eri sääntöjä esimerkiksi kokoontumisrajoituksia, jotka tietysti ovat vaikuttaneet myös teatterin näytöksiin ja päivityksiä on jouduttu tekemään jopa viikottain. Moni teatteri on itse päättänyt jättää väljyyttä katsomoihin esimerkiksi myymällä vain 70% katsomon paikoista.

Kesän jälkeen

Kesän jälkeen

Moni katsoja on kokenut kesäteattereiden ja muidenkin ulkona tehtävien tapahtumien ilmapiirin itselleen sopivaksi ja turvalliseksi. Mutta syksy ja kylmät sateiset ja tuuliset ilmat muistuttavat, että on taas keksittävä, miten saada väki taas nauttimaan taiteesta myös sisätiloissa korona-aikaan talvella. Teattereilla on nettisivuillaan ohjeita niille, jotka haluavat päästä nauttimaan esityksistä paikan päälle. Sisätiloissa maski on katsojilla pakollinen ja numeroituja paikkoja voidaan turvallisuussyistä joutua vaihtamaan. Lippuja kehotetaan ostamaan netin kautta, jotta turhia kontakteja saadaan vähemmäksi sekä turvaväleistä ja käsidesistä muistutetaan.

Osa esityksistä on jo loppuunmyytyjä eli kyllä kulttuuri vetää aina puoleensa ja sitä tarvitaan. Korona-aikana pienikin irtiotto arjesta tekee hyvää ja teatterinäytelmä saa ajatukset hetkeksi pois arjesta, mikä nyt on erityisen tärkeää. Jos joku ei uskaltaudu vielä paikan päälle kannattaa selvittää, mitä muita mahdollisuuksia korona-aikana on keksitty, jotta saisimme nauttia teatterista. Viime ja tämän vuoden aikana on etsitty uusia toimintatapoja, joilla teatteria saadaan katsojille, jotka eivät halua tai voi mennä paikan päälle. On äänitetty kuunnelmia, satuja, videoitu ja tallennettu jopa ensi-iltoja katsojien nähtäviksi verkoissa ja sosiaalisissa medioissa. Nykytekniikkaa on hyödynnetty monella tapaa ja tallenteita avattu yleiseen käyttöön, jotta mahdollisimman moni on päässyt nauttimaan esityksistä.

Vielä ei tiedetä, mitä tulevaisuus tuo, mutta ainakin itsestäni tuntuu, että kaikesta huolimatta elämä alkaa pikkuhiljaa normalisoitua. Miten tulee teatterimaailma muuttumaan ja jatkumaan tulevana talvena, sitä me jäämme odottelemaan. Pikkuhiljaa taiteen ystävät taas täyttävät teatterikatsomot, tietty kaikkia sääntöjä noudattaen. Varmasti turvallinen teatteriyhteisö ottaa turvallisesti vastaan teatterin ystävät ja saamme nauttia säännöistä huolimatta upeista näytöksistä, mahtavien näyttelijöiden, käsikirjoittajien, ohjaajien ja monien muiden arvokkaasta työpanoksesta.

Muutamien kuukausien ja vuosien päästä ehkä katselemme maskeja vain teatterin näyttämöllä ja kaupungin teatterin valokilvessä sinisenä hohtavaa ”Tänä iltana kaupungin teatterissa ensi-ilta, Kun korona tuli kaupunkiin”. Siihen asti ei muuta kuin katsomaan, mitä kivaa teatterissa on nyt tarjolla ja tarkistakaa samalla vieläkö maski on oltava mukana!

© 2021 Ung dramatik