Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Teatteri Suomessa

Teatteri on ollut suomessa jo kautta aikojen suosittu harrastus, jota on aina arvostettu suuresti. Se on taiteenmuoto, joka esitetään lavalla suurelle yleisölle. Siinä näyttelijät esittävät reaali- aikaisesti yleisölle erilaisia näytelmiä, joissa on puhetta, musiikkia, tanssia, liikkeitä ja erilaisia eleitä. Usein teatteri on lavalla tapahtuvaa näyttelemistä ja tarinan kerrontaa, mutta sillä on myös muita muotoja, jotka myös lasketaan teatteriksi. Nämä muodot ovat ooppera, operetti, baletti, pantomiimi, kiinalainen ooppera ja kabuki. Näistä jokainen on kuitenkin omalla tavallaan esiintymistä ja tarinankerrontaa, joko musiikillisesti tai sitten tanssillisesti. Usein näitä esityksiä esitetään teatterissa, joka on nimenomaan kyseisille näytöksille tehty tila tai rakennus. Esitykset esitetään tilan näyttämöllä, joka on taas lavastettu näytelmään sopivalla tavalla. Nykyään kuitenkin teatterin esittäminen on todella laajaa ja sitä voidaan esittää jopa ulkona, niin sanotussa kesäteatterissa.

Suomessa toimiikin yhteensä 57 teatteria, joita rahoittaa valtio. Tämän lisäksi Suomessa on 107 rekisteröitynyttä ammattilaisteatteria, joiden lisäksi on vielä suuri joukko erinäisiä harrastajateattereita. Tämä kertookin sen, että Suomi on todellinen teatterin rakastajakansa. Suomessa toimii lähes jokaisessa kaupungissa oma kaupunginteatteri ja harrastajateatteri, joka onkin usein ainakin ylioppilasteatteri. Joukkoon mahtuukin mitä erilaisempia teattereita omilla teemoillaan ja historiajoillaan. Jokaisesta kaupungista löytyy omat teatterinharrastajansa, mutta usein kuitenkin sanotaan, että Tampere on Suomen teatteripääkaupunki. Tämä kyllä varmasti pitääkin paikkansa, sillä Tampereella on kaikkein eniten teattereita kaupungin kokoon nähden. Tampereella toimii, jopa seitsemän ammattiteatteria jotka ovat Tampereen kaupunginteatteri, Tampereen työväenteatteri, Tampereen komediateatteri, Suomen musiikkiteatteri, Pyynikin kesäteatteri, Frenckell-näyttämö ja Ahaa teatteri. Tämän lisäksi Tampereella on ainakin kolme harrastaja teatteria ja muutama teatteriklubi, joissa teatterinharrastajat esittävät omia esityksiään. Näiden lisäksi Tampereella toimii Nähty-niminen teatteriopisto, jossa pääsee kouluttautumaan ammattinäyttelijäksi.

Suomen teatterin historia

Suomen ensimmäinen teatteri vihittiin käyttöön Turussa vuonna 1640, josta sitten alkaakin suomalaisen teatterin historia. Vihkiäisiin oli koottu opiskelijoista koostuva ryhmä, jotka esittivät saksalaisen komedian nimeltä Studentes. Tämä onkin ensimmäinen virallinen ja tiedossa oleva teatteriesitys Suomessa. Tämän jälkeen Suomessa ruvettiinkin esittämään teatteria niin sanotusti harrastepohjalla, nimittäin siihen ei ollut vielä tähän aikaan saatavilla kunnollisia kouluja ja Suomen teatteri oli niin uutta, ettei sitä voinut vielä ammattiteatteriksi kutsua. Tämän jälkeen kuitenkin Suomen teatteri rupesi jatkuvasti kehittymään enemmän ammatilliseksi ja Suomeen perustettiin ensimmäinen ammattiteatteri vuonna 1827. Se on myös samalla valmistumisvuosi Suomen ensimmäiselle teatterirakennukselle. Tämä on nimeltään Svenska Teatern ja sijaitsee Helsingin sydämessä Erottajalla, eli Mikonkadun tienoilla. Tämän suloisen pienen puisen rakennuksen suunnitteli saksalainen Carl Ludvig Engel. Sama henkilö on myös suunnitellut suuren osa Helsingin keskustasta. Teatterin valmistumisaikana Suomella ei kuitenkaan ollut vieläkään virallista ammattilaisryhmää, joten teatterissa kävivät esiintymässä ulkomaalaiset kiertävät teatteriryhmät. Tämä olikin ensimmäinen hetki, kun Suomessa pääsi katsomaan teatteria kunnollisissa tiloissa, nimittäin ennen teatterin valmistumista suomeen tulleet ryhmät olivat esittäneet näytöksensä erilaisissa varastoissa tai aitoissa. Kampin tupakkavarasto olikin yksi yleisimmistä paikoista teatterille, jota kutsuttiinkin komedialadoksi.

Ensimmäinen kotimainen ooppera taas esitettiin vuonna 1852. Ooppera esitettiin harrastelijavoimin ja oli mukana vauhdittamassa Helsingin uuden teatterin rakentamista. Vanha teatteri oli nimittäin käynyt liian pieneksi teatterin suuren suosion kasvamisen myötä. Uusi teatteri otettiinkin käyttöön vuonna 1860 ja ensimmäiseksi esitykseksi tuli Kypron prinsessa. Ensimmäinen täysin suomenkielinen teatteri taas perustettiin Helsinkiin vuonna 1872, jolloin myös perustettiin ensimmäinen suomalainen ammattiteatterityhmä. Suomen ammattiteatteri sai alkunsa vuonna 1869 esitetystä Lean esityksestä, jonka käsikirjoitti Aleksis Kivi.

© 2021 Ung dramatik