Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Wienistä katalonian kautta australiaan

Teatteri ei ole ihan jokaisen ihmisen juttu, kunnes siellä käy ensimmäisen kerran. Siitä se alkaa ja toimii kuin huume: halutaan yhä useammin ja enemmän; esitykset ja näytökset vievät mielen hyvän kirjan tapaan kauas todellisuudesta, ja huumori sekä lavalta paljastettujen ajatusten ja totuuksien syvyys saavat meidät miettimään maailman ja ihmiskunnan salaisuuksia vielä usean illan aikana. Kun Suomen teatterit on jo käyty läpi eikä mikään näytös enää tunnu kiinnostavalta, siitä voi tehdä lomatempun – sellaisen, että joka lomakohteessa käydään aina teatterissa. Ei huolta kieliongelmista, sillä oikea teatteritaide on paljon enemmän kuin pelkkää puhumista. Lähdetäänkö reissuun?

Euroopan Hienoimpia

Ooppera tuntuu tylsältä tasan siihen hetkeen asti, kunnes käy kunnon näytöksessä, ja Itävallan pääkaupunki Wien suo siihen kaikki mahdollisuudet: klassisen musiikin kotimaaksi kehuttu, tämä elegantti paikka virittää turistin väkisinkin oopperamielelle eikä saksan kielen osaaminen ole mikään välttämättömyys – tekstitystä tulee usein englannin kielellä ja toisaalta oopperasuosikkien juonet ovat jo kaikille tuttuja, joten miksi ei jäädä vain nauttimaan musiikista, äänistä ja näytöksestä? Tervetuloa varaamaan lippuja Wienin valtionoopperasta.

Euroopan Hienoimpia

Kuka osaisi arvata, että iloa pursuavasta Barcelonasta löytyy niin hieno taiteen paikka kuten Katalonialainen musiikkipalatsi? Rakennus on aika tuore verrattuna muihin Euroopan kaupungeissa sijaitseviin teattereihin, mutta sen erikoisuus ei ole iässä vaan valaistuksessa: sen on Euroopan ainoa teatteri, jonka konserttisalin valaistus hoituu luonnonvalolla. Ei ole mikään ihme, että vuonna 1908 avattu kulttuuritalo liitettiin UNESCO:n maailmanperintäluetteloon vuonna 1997. Täältä keskeltä Espanjan elävintä kaupunkia voi löytää itselleen aina sopivan keikan lomaviikolle: talossa järjestetään tapahtumia jazz-musiikin esityksistä katalonialaisten laulujen iltoihin ja klassikkokonserteista musiikkiesityksiin. Olen vieläkin sitä mieltä, että tyhmimpiä päätöksiäni on ollut jättää Lontoon kansallisteatteri väliin ja lähteä jatkamaan matkaani samana iltana Walesiin. Se on hienoimpia moderni-tyylin rakennuksia mitä olen ikinä nähnyt, ja jälkeenpäin kävijöiden mielipiteitä lukien pitää tunnustaa: joudun palaamaan Lontooseen ainakin kerran. Minulle riitti kuvitella, mitä huippuluokkaa teatterin näyttelijät ovat, kun sattumalta löysin netistä ”teatterin mainetta alentavan uutisen”, mitä se ei todellisuudessa ollut, joten jos joku lähtee vielä britteihin nimenomaan teatterimatkoille – ottakaa minutkin mukaan, liityn mielelläni.

© 2021 Ung dramatik